CHENIN

Chenin blanc o, simplement, Chenin, és una soca de raïm blanc ( Vitis vinifera ) la qualitat és mitjana i garantida. També se la coneix amb altres noms: Pineau d'Anjou, Pineau de la Loire, Pineau Vert, Pinot Blanc, Rousselin, Steen i Tite de Crab.

Localització

Les principals regions i països productors són: França , Sud-àfrica , Califòrnia ( Estats Units ), l'Argentina i Xile .
És originària de Anjou ( vinya de la vall del Loira , a França). Està testificat en Anjou des del segle IX . S'hauria obtingut per selecció, a partir de la chenin noir . En els segles següents, es va estendre a la Turena on va obtenir el seu nom actual, probablement del Mont Chenin, segons una de les seves possibles etimologies.
Després de la Revocació de l'Edicte de Nantes , alguns hugonots van trobar refugi a Sud-àfrica . Van portar amb si aquesta soca, i la van plantar en aquella regió del món. Avui en dia, la superfície conreada en aquest país africà és el doble que la del Loira.
Pel que fa a Espanya , i segons l'Ordre APA/1819 / 2007 , de 13 juny ( BOE del dia 21), aquesta varietat vinifera està autoritzada a Aragó i en Catalunya . Forma part de les denominacions d'origen Alella i Somontano .
La chenin va ser igualment duta a Austràlia des del segle XIX . En l'actualitat, està ben representada en els nous països vitícoles: Argentina , Xile , Califòrnia , Nova Zelanda , Austràlia i Sud-àfrica. Per exemple, a Sud-àfrica, amb un 30% de la vinya, és una de les varietats més cultivades, amb el nom de Steen. A França, és present sobretot a la regió d'origen, el vall del Loira on és una de les varietats blanques més característiques.

Característiques

Els seus raïms són de mida mitjana i compactes. Les baies són de mida mitjana i color daurat. Les seves característiques aromàtiques són netament fruiters. Les seves característiques de sabor són netament seques.

Vins amb chenin

És una de les més difoses per fer vins blancs , de la qual s'obtenen blancs secs, semisecs i dolços. En alguns casos es fa servir com a base per obtenir escumosos o xampanys . A la vista es presenta amb un color groc verdós tènue, de vegades amb reflexos daurats.
Els aromes principals són la avellana , xuclamel i pa de pessic i els complementaris de domàs , préssec , mango , mel , ananá , acàcia , fruites confitades.
En boca , al costat d'una acidesa equilibrada, apareixen els sabors de poma , préssecs blancs, nous , avellanes i mel. Són vins atractivament afruitats i lleugers, sempre amb bona acidesa que els proporciona frescor.© 2010 Art i vi. Tots els drets reservats. Created by Dortoka disseny