MOSCATELL

El moscatell és una varietat de cep blanca, encara que també n'existeix una varietat negra més escassa. Es cultiva arreu d'Europa, al nord d'Àfrica, Califòrnia, Austràlia i Sud-àfrica. Els gotims de moscatell són menuts amb un gra gros i ovoide, amb perfum i amb un gust dolç que recorda el mesc.
S'utilitza com raïm de taula o panses i per fer vins dolços i misteles.
El vi de moscatell és un vi dolç obtingut amb aturada fermentativa per addició d'un altre vi, o bé amb una fermentació alentida i parcialment en ampolla, que fa que no tot el sucre esdevingui alcohol. La graduació és alta i el gust i l'olor recorden el mesc, d'on prové etimològicament el nom de moscatell, o moscat com es coneix a la Catalunya del Nord.
És una varietat molt antiga, ja utilitzada per grecs i romans. Es suposa que és originària d'Alexandria. Els musulmans la van introduir a la península Ibèrica. Necessita del veïnatge del mar, que li aporta el grau d'humitat necessari per a obtenir una vegetació òptima. Les principals zones productores són litorals: la Marina, la Foia de Bunyol, el Camp de Tarragona i el Rosselló. Destaquen els moscatells de la DO Alacant, la mistela de moscatell de la DO València, el Moscat de Ribesaltes i el Moscatell de l'Empordà.
Existeixen diverses varietats de moscatell. A vegades se n'indica la procedència: moscatell d'Alexandria, de Frontinhan, de Màlaga, etc. Altres varietats són:
· Moscatell de gra petit. És una varietat de cep blanca amb un raïm compacte i menut amb perfum de taronja.
· Moscatell de gra gros, moscatell romà o romer. És una varietat de cep blanca amb un raïm de gra voluminós i ovoide.
© 2010 Art i vi. Tots els drets reservats. Created by Dortoka disseny